Bahan-bahan Daging Bakar
Daging
Bawang besar
Bawang putih
Serbuk kari
Halia
Garam
Cara-cara Membuatnya:
- Bawang, serbuk kari dan halia dikisar hingga lumat.
- Setelah itu tuangkan bahan kisar ke atas daging.
- Masukkan garam dan gaul sebati.
- Perapkan selama sekurang-kurangnya 2 jam supaya rempah dapat diserap oleh daging.
- Kemudian bakar daging sehingga masak, bergantung kepada ketebalan daging.
- Setelah masak, potong daging tersebut dan sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan Air Asam
Asam jawa
Bawang besar dipotong kecil
2 biji cili hijau dihiris
1 biji tomato
10 biji cili padi (boleh kurangkan atau lebihkan)
Belacan bakar
Garam
Gula
Limau nipis/cuka
Cara-cara Membuatnya:
- Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk
- Gaul sebati.
- Sedia dihidangkan sebagai pencicah.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)