Bahan-bahan:
10 ekor ikan sardin (orang terengganu panggil ikan selayang)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 1/2 sudu sebuk lada hitam
1 cawan beras
Pucuk paku merah
1/2 kotak santan
Kerisik
Air
Cara-cara Membuatnya:
- Kukus ikan dan asingkan isinya daripada tulang. Ramas kasar supaya tekstur tu masih ada.
- Masukkan beras dan air dan masakkan atas dapur seperti memasak bubur tu
- Apabila beras sudah lembut masukkan bawang dan serbuk lada hitam. Kacau sebati, masa ni dah ada bau harum sikit dah. Setelah itu masukkan jugak kerisik.
- Masukkan pucuk paku dan ikan kemudian masukkan santan.
- Kacau perlahan-lahan supaya santan tidak berketul.
- Masukkan garam. Ada sesetengah resepi masukkan budu kalau tak boleh makan budu tak perlu masukkan yer.
- Setelah masak tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)