BAHAN-BAHAN
- 4 biji putih telur
- 1 cawan gula kastor
- 1 sudu esen vanila
- 1 sudu cuka
- 2 sudu tepung jagung
- Krim
- kiwi
- blue berry
CARA-CARA MEMBUATNYA
- Sediakan mangkuk bersih bebas daripada minyak dan air. Adunna tidak akan menjadi sekiranya terkena air atau minyak.
- Masukkan putih telur ke dalam mangkuk.
- Pukul putih telur sehingga berbuih dan kembang.
- Kemudian masukkan gula kastor sedikit demi sedikit.
- Pukul sehingga adunan betul-betul kembang dan kental. Cuba terbalikkan mangkuk sekiranya adunan tidak jatuh itu bermakna adunan sudahpun menjadi.
- Masukkan tepung jagung dan kaup balikkan dengan menggunakan spatula> jangan gunakan mixer.
- Masukkan pula esen vanila dan cuka. Kaup balikkan juga menggunkan spatula.
- Letakkan adunan ke ats dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 150°C selama 10 minit.
- Kemudian bakar pada suhu 110°C selama 20 minit.
- Setelah masak, jangan keluarkan pavlova terus daripada oven yang masih panas, biarkan pavlova seketika sambil dibukakan pintu oven tersebut.
- Setelah oven sejuk, keluarkan pavlova dan letakkan krim di atas pavlova bersama dengan hirisan buah kiwi dan blue berry.
- Siap untuk dihidangkan
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)