MINI PANCAKES - LEMPENG GEBU GEBAS UNTUK SARAPAN PAGI

 



BAHAN-BAHAN

  • 1 sudu besar mentega
  • 3/4 cawan susu penuh krim
  • 1 sudu cuka
  • 2 sudu gula kastor
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 susu kecil garam 




CARA-CARA MEMBUATNYA
  • Cairkan mentega terlebih dahulu.
  • Di dalam bekas yang lain satukan susu dan cuka. Biarkan seketika lebih kurang 10 minit.
  • Setelah mentega sejuk, masukkan susu tadi ke dalam mentega yang telah dicairkan.
  • Kemudian masukkan tepung naik sendiri, garam dan gula kastor.
  • Gaul sebati.
  • Panaskan kuali non-stick.
  • Masukkan adunan ke atas kuali.  Selepas seketika akan muncul lubang-lubang kecil pada bahagian permukaan atas adunan tadi. Setelah itu balikkan pancakes tersebut.
  • Setelah masak ke dua-dua bahagian angkat dan hidangkan.



*apabila terbentuknya lubang-lubang kecil pada permukaan menunjukkan adunan sudah sedia untuk dibalikkan dan sewaktu dibalikkan tepung tidak lagi mencair atau meleleh ke tepi.

Comments