BAHAN-BAHAN
- 10 biji cIli api
- Air
- 2 sudu cili giling
- 1 keping gula melaka
- 1 senduk sos cili
- 2 senduk kicap manis
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu cuka
- 1 sudu besar sos ikan
- 1 sudu kecil belacan
- 3 sudu besar gula perang
- 1 sudu kecil garam
- Air bancuhan tepung jagung.
- Kacang tanah yang telah disangai dan ditumbuk kasar.
CARA-CARA MEMBUATYA
- Masukkan cili api dan air ke dalam pengisar dan kisar sehingga cili hancur.
- Tuang bahan kisar tadi ke dalam periuk.
- Masukkan cili giling dan kacau.
- Masukkan gula melaka dan kacau sehingga kesemua bahagian gula melaka itu larut. Kemudian masukkan sos cili.
- masukkan kicap manis diikuti dengan sos tomato. Kacau bahan di dalam periuk.
- Masukkan cuka.
- Masukkan sos ikan dan belacan. Kacau sehingga belacan larut.
- Masukkan gula dan garam.
- Masukkan sedikit air bancuhan tepung jagung.
- Masak sehingga masak.
- Setelah masa sejukkan terlebih dahulu.
- Setelah sejuk, boleh masukkan kacang yang telah disangai.
- siap untuk dihidangkan.
* Sekiranya pekat korang boleh masukkan sedikit air semasa proses memasak kuah rojak.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)