IKAN GORENG KICAP - VERSI PALING SIMPLE

 





BAHAN

  • 2 ekor ikan selar di potong kepada 2 bahagian (Boleh gunakan sebarang ikan)
  • Garam 
  • Kunyit.
  • Minyak untuk menggoreng
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 1 batang cili merah
  • Kicap cair
  • Sos tiram
  • Ajinomoto


CARA-CARA MEMBUATNYA
  • Gaulkan ikan bersama garam dan kunyit.
  • Panaskan minyak di dalam kuali.
  • Goreng ikan sehingga masak
  • Setelah masak angkat dan tos kan.
  • Menggunakan kuali yang lain, panaskan minyak.
  • Masukkan bawang putih, diikuti oleh bawang merah dan cili merah.
  • Masukkan ikan yang telah digoreng sebentar tadi.
  • Masukkan kicap cair
  • Masukkan sos tiram dikiuti dengan ajinomoto.
  • Setelah masak, siap untuk dihidangkan.
  • Masukkan sedikit sos tiram
  • Masukkan ajinomoto.

Comments