- 1 cawan nasi
- 1 3/4 cawan air
- 3/4 cawan gula
- 1 cawan tepung gandum (yang telah diayak)
- 1 cawan tepung beras (yang telah di ayak)
- 1 sudu yis
CARA-CARA MEMBUATNYA
- Kisar nasi bersama air sehingga hancur.
- Masukkan gula dan kisar sehinggga sebati.
- Masukkan tepung gandum diukuti dengan tepung beras sedikit demi sedikit dan teruskan mengisar semua bahan sehingga sebati.
- Masukkan yis
- Biarkan adunan selama lebih kurang 1 jam. Pastikan adunan diisi di dalam bekas yang besar supaya tidak melimpah keluar.
- Selepas 1 jam aduanan akan naik 1 kali ganda.
- kacau adunan.
- Boleh mula mengukus sekitar 5-8 minit.
- Setelah masak biarkan sejuk seketika.
- Setelah itu boleh diletakkan kelapa parut di atas apam sekiranya gemar.
- Siap untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)