APAM NASI - MUDAH & SENANG GUNA SUKATAN CAWAN JER





BAHAN-BAHAN
  • 1 cawan nasi
  • 1 3/4 cawan air
  • 3/4 cawan gula
  • 1 cawan tepung gandum (yang telah diayak)
  • 1 cawan tepung beras (yang telah di ayak)
  • 1 sudu yis

CARA-CARA MEMBUATNYA
  • Kisar nasi bersama air sehingga hancur.
  • Masukkan gula dan kisar sehinggga sebati.
  • Masukkan tepung gandum diukuti dengan tepung beras sedikit demi sedikit dan teruskan mengisar semua bahan sehingga sebati.
  • Masukkan yis
  • Biarkan adunan selama lebih kurang 1 jam. Pastikan adunan diisi di dalam bekas yang besar supaya tidak melimpah keluar.
  • Selepas 1 jam aduanan akan naik 1 kali ganda.
  • kacau adunan.
  • Boleh mula mengukus sekitar 5-8 minit.
  • Setelah masak biarkan sejuk seketika.
  • Setelah itu boleh diletakkan kelapa parut di atas apam sekiranya gemar.
  • Siap untuk dihidangkan.

Comments