BAHAN-BAHAN
- 1 ekor ikan siakap
- Tepung goreng serbaguna
- Tepung jagung
- Minyak masak
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 1/2 biji bawang holland (dipotong dadu)
- 1 inci halia (di hiris nipis)
- 1 - batang serai
- 8 tangkai cili api
- Sos cili
- Air
- Garam
- Ajinomoto
- Serbuk pati ayam
- Sos tiram
- 1-2 biji tomato tomato
- 4 helai daun limau purut yang telah dibuang tulangnya
CARA-CARA MEMBUATNYA
- Lumurkan ikan dengan tepung serbaguna dan tepung jagung.
- Setelah itu panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing atau mengikut citarasa anda.
- Kemudian angkat dan toskan lebihan minyak.
- Dengan menggunakan kuali yang lain, panaskan minyak .
- Setelah itu masukkan bawang putih dan goreng sehingga kekuningan.
- Kemudian masukkan bawang besar, bawang holland, halia dan serai.
- Gorengkan seketika.
- Masukkan sos cili kemudian kacau rata.
- Masukkan juga sedikit sos tiram.
- Masukkan tomato, cili api dan daun limau purut.
- Masukkan air untuk dijadikan kuah.
- Perasakan dengan garam, ajinomoto dan serbuk pati ayam.
- Kacau dan masakkan sehingga masak.
- Setelah masak, tuangkan sos ke atas ikan yang telah dogorengkan tadi.
- Siap untuk dihidangkan.
* Boleh dimasukkan juga nanas sekiranya suka rasa masam, tetapi tak semua orang boleh makan nanas.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)