POPIA GORENG

 




Bahan-bahan

- 3 keping daging burger / daging cincang

- 1 biji awang holland

- 2 ulas bawang putih

- 1 batang lobak merah

- 1-2  biji tomato

- 1-2 cili merah

- Sos cili

- 1/2 sudu besar Serbuk pati ayam

- 1/2 sudu besar garam

-  1/2 sudu kecil Ajinomoto

- 1/2 sudu besar serbuk lada putih

- 1/2 sudu besar  gula perang

- Tepung gandum

- Air

- Kulit Popia

- Minyak masak


Cara-cara membuat nya :-


A)

- Keluarkan daging burger daripada peti ais dan biarkan seketika pada suhu bilik. Setelah itu masukkan kedalam mangkuk dan leraikan daging burger menggunakan senduk.

- Potong lobak merah, bawang holland, bawang putih, tomato dan cili kemudian masukkan ke dalam mangkuk yang berisi daging burger tu tadi.

- Setelah itu, kacau semua bahan-bahan tersebut.


- Seterusnya kita akan panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.

- Masukkan bawang holland dan kacau seketika.

- Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah kita satukan di dalam mangkuk tadi.

- Gaulkan kan dan biarkan seketika. Gunakan api yang perlahan sahaja.

- Kemudian masukkan serbuk pati ayam, gara, ajinomoto, serbuk lada putih dan Gula perang ke dalam bahan-bahan tadi. Gaulkan bahan-bahan tersebut.

- Masukkan sedikit sos cili.

- Setelah masak, biarkan sejuk seketika.


B)

- Sediakan air bancuhan tepung gandum. 

- Setelah inti betul-betul sejuk, letakkan 1-2 seudu inti ke atas kulit popia.

- Gulungkan dan kemaskan gulungan tersebut menggunakan air bancuhan tepung gandum.

- Ulang kan langkah ini sehingga habis.

- Setelah itu panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Menggunakan api yang perlahan, boleh mula menggoreng.

- Setelah kekuningan boleh angkat dan toskan minyak.

-Sedia untuk dihidangkan.





Comments