Bahan-bahan
- 3 keping daging burger / daging cincang
- 1 biji awang holland
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang lobak merah
- 1-2 biji tomato
- 1-2 cili merah
- Sos cili
- 1/2 sudu besar Serbuk pati ayam
- 1/2 sudu besar garam
- 1/2 sudu kecil Ajinomoto
- 1/2 sudu besar serbuk lada putih
- 1/2 sudu besar gula perang
- Tepung gandum
- Air
- Kulit Popia
- Minyak masak
Cara-cara membuat nya :-
A)
- Keluarkan daging burger daripada peti ais dan biarkan seketika pada suhu bilik. Setelah itu masukkan kedalam mangkuk dan leraikan daging burger menggunakan senduk.
- Potong lobak merah, bawang holland, bawang putih, tomato dan cili kemudian masukkan ke dalam mangkuk yang berisi daging burger tu tadi.
- Setelah itu, kacau semua bahan-bahan tersebut.
- Seterusnya kita akan panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.
- Masukkan bawang holland dan kacau seketika.
- Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah kita satukan di dalam mangkuk tadi.
- Gaulkan kan dan biarkan seketika. Gunakan api yang perlahan sahaja.
- Kemudian masukkan serbuk pati ayam, gara, ajinomoto, serbuk lada putih dan Gula perang ke dalam bahan-bahan tadi. Gaulkan bahan-bahan tersebut.
- Masukkan sedikit sos cili.
- Setelah masak, biarkan sejuk seketika.
B)
- Sediakan air bancuhan tepung gandum.
- Setelah inti betul-betul sejuk, letakkan 1-2 seudu inti ke atas kulit popia.
- Gulungkan dan kemaskan gulungan tersebut menggunakan air bancuhan tepung gandum.
- Ulang kan langkah ini sehingga habis.
- Setelah itu panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Menggunakan api yang perlahan, boleh mula menggoreng.
- Setelah kekuningan boleh angkat dan toskan minyak.
-Sedia untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)