BAHAN-BAHAN
- Beras
- Air
- Sup bunjut
- Isi ayam
- Halia
- Bawang putih (dihiris )
- Cili merah (dihiris halus)
- Tomato (dipotong dadu)
- Garam
- Ajinomoto
- Serbuk pati ayam
- Seasoning
- Cuka
- Sos ikan
- Ikan bilis
- Minyak masak
- Daun sup
CARA-CARA MEMBUATNYA
- Masukkan air & beras ke dalam periuk. Kemudian masukkan sup bunjut.
- Setelah mendidih, masukkan isi ayam. dan biarkan seketika sehingga isi ayam hampir masak.
- Masukkan Halia, bawang putih, Cili merah dan tomato.
- Kacau dan biarkan seketika.
- Masukkan sedikit garam, ajinomoto, serbuk pati ayam dan seasoning ke dalam bubur .
- Kacau dan biarkan seketika.
- Masukkan cuka dan sedikit sos ikan.
- Sediakan 1 kuali bersih dan panaskan minyak. Goreng ikan bilis.
- Setelah bubur masak, isikan kedalam mangkuk dan letak ikan bilis dan daun sup di bahagian atas.
- Sedia untuk dihidangkan
* Korang boleh masukkan juga tauge dan daun bawang.
* Serai juga boleh dimasukkan sewaktu memasak bubur.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)