MENU RAMADHAN : SPAGHETTI BOLOGNESE

Harini sis share respe Spaghetti Bolognese. Menu ni tak gunakan daging, sebab terlupa membeli daging cincang. So, sis gantikan dengan ayam. Ambil isi ayam tu dan cincang-cincang jer.


Kalau nak buat ikut citarasa selera Malaysia ke boleh jugak.. masukkan jer la cili api tu. Sis memang dari segi kebiasaannya memang sukakan yang sedikit pedas. Tapi dalam resepi ni tak de masukkan cili api, sis guna black pepper je.


Kalau yang suka makan sayur tu boleh je masukkan sayur banyak sedikit, boleh lah masukkan cendawan atau capcicum atau apa-apa yang bersesuaian dengan selera korang. Bawang tu boleh gantikan dengan bawang Holland untuk  dapatkan rasa yang lebih sedap. 





Bahan-bahan 

Spaghetti (dicelur)
Minyak masak
2 ulas bawang putih (dicincang) 
1/2 bawang besar (potong dadu) 
Ayam cincang
Pes spaghetti (Sos Spageti Cendawan Kimball) 
Lobak merah (potong dadu) 
Tomato (potong dadu) 
Air
Stock ayam
Garam
Oregano
Serbuk lada hitam
Serbuk lada sulah



Cara-cara Membuatnya 

  1. Panaskan kuali dan masukkan bawang putih. Goreng sehingga kekuningan atau naik bau. 
  2. Masukkan bawang merah sambil dikacau perlahan. 
  3. Masukkan isi ayam. Goreng seketika sambil dikacau rata. 
  4. Masukkan pes spaghetti dan gaulkan. 
  5. Masukkan sedikit air. 
  6. Masak menggunakan api sederhana dan kacau biar sekata. 
  7. Masuk tomato dan lobak merah. 
  8. Kemudian masukkan garam, serbuk lada hitam, serbuk lada sulah dan oregano. Kacau sehingga sebati. 
  9. Setelah masak bole tutup api dan hidangkan bersama spaghetti yang telah dicelur. 


Comments