Bahan-bahan
A
Minyak
Bawang putih
Bawang merah
Cili padi
Lobak merah
Kubis
Kicap
Garam
Stock ayam
Sos ikan
B
Minyak
Serbuk kunyit
Garam
Sos lada hitam
Bawang besar
Stock ayam
Lobak merah
Sos cili
Sos tiram
Isi ayam
Cara-cara Membuatnya:
A
- Panaskan minyak dan masuk bawang putih. Goreng sehingga naik bau.
- Masukkan bawang merah dan cili api. Kacau seketika.
- Masukkan nasi.
- Masukkan sos ikan.
- Masukkan sayur-sayuran yang sudah dipotong dadu
- Kacau kesemua.
- Masukkan kicap dan kacau rata.
- Setelah masak boleh diangkat.
B
- Gaulkan ayam bersama kunyit, stock ayam dan garam.
- Panaskan minyak. Setelah itu masukkan ayam yang digaul bersama kunyit tadi.
- Goreng seketika.
- Setelah masak boleh dikeluarkan sedikit minyak atau boleh menggunakan kuali yang lain.
- Masukkan bawang
- Masukkan sos lada hitam.
- Masukkan sos tiram dan sos ikan kacau masakan.
- Masakkan lobak merah.
- Setelah masak boleh dihidangkan bersama sos lada hitam.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)