MENU RAMADHAN : NASI GORENG AYAM MASAK BLACK PEPPER





Bahan-bahan

A

Minyak
Bawang putih
Bawang merah
Cili padi
Lobak merah
Kubis
Kicap
Garam
Stock ayam
Sos ikan



B

Minyak
Serbuk kunyit
Garam
Sos lada hitam
Bawang besar
Stock ayam
Lobak merah
Sos cili
Sos tiram
Isi ayam


Cara-cara Membuatnya:

A



  1. Panaskan minyak dan masuk bawang putih. Goreng sehingga naik bau. 
  2. Masukkan bawang merah dan cili api. Kacau seketika. 
  3. Masukkan nasi. 
  4. Masukkan sos ikan. 
  5. Masukkan sayur-sayuran yang sudah dipotong dadu
  6. Kacau kesemua. 
  7. Masukkan kicap dan kacau rata. 
  8. Setelah masak boleh diangkat. 


B

  1. Gaulkan ayam bersama kunyit, stock ayam dan garam. 
  2. Panaskan minyak. Setelah itu masukkan ayam yang digaul bersama kunyit tadi. 
  3. Goreng seketika. 
  4. Setelah masak boleh dikeluarkan sedikit minyak atau boleh menggunakan kuali yang lain. 
  5. Masukkan bawang
  6. Masukkan sos lada hitam. 
  7. Masukkan sos tiram dan sos ikan kacau masakan. 
  8. Masakkan lobak merah. 
  9. Setelah masak boleh dihidangkan bersama sos lada hitam. 

Comments