MENU RAMADHAN : MI KARI

Antara makanan yang kalau dijamukan di rumah terbuka adalah mi kari. Suka sangat kalau pergi beraya kat rumah saudara mara kalau ada menu ni. Ini bukanlah menu utama untuk keluarga kami.

Keluarga kami punyer style lebih kepada hidangan nasi. Seperti nasi minyak dan nasi dagang contohnya. Nasi kerabu tak adalah kami sediakan, hari tak raya pun belum tentu jugaklah. 

So, mi kari ni pun pakai jer la barang-barang yang ada tu. Terlebih terkurang tu adatlah masing-masing ada citarasa masing-masing. Ada jugak yang perahkan sedikit limau bagi rasa masam-masam sikit. 

Kebiasaan ada yang menggunakan air rebusan udang untuk mendapatkan kuah yang manis-manis gitu.





Bahan-bahan:

A (di celur / rebus)

Mi kuning
Sawi
Lobak merah
Telur



B (kari) 

Minyak
1 Kayu manis
3 Bunga lawang
4 Bunga cengkih
4 Buah pelaga
Bawang putih
Bawang merah
Bawang besar
Serbuk kari
Serbuk cili
Sos ikan
Sos tiram
Air
Ayam
Air asam jawa
Ubi kentang
Fish cake
Santan
Tepung jagung
Garam
Gula
Cili api


Cara-cara membuatnya
  1. Panaskan minyak dan masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga. 
  2. Setelah seketik masukkan bawng putih dan bawang merah. 
  3. Kemudian masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Tumis sehingga naik bau. 
  4. Masukkan juga serbuk cili. 
  5. Kemudian masukkan isi ayam dan gaul rata.
  6. Setelah itu masukkan air dan air asam jawa. 
  7. Kacau seketika. Masukkan pula kentang. 
  8. Masukkan sos ikan, sos tiram, dan sedikit gula. 
  9. Masukkan santan. Kemudian masukkan sedikit garam. 
  10. Setelah kentang hampir masak boleh di masukkan fish cake.
  11. Masukkan cili api dan bawang hirisan bawang besar
  12. Masukkan sedikit air bancuhan tepung jagung supaya kuah tidak terlalu cair
  13. Setelah masak, tutup api dan sedia dihidangkan bersama-sama bahan-bahan A. 

Comments