Homemade M&M ice cream


Credit to: Fun Cooking with Yackikuka



Bahan-bahan ais krim:

100ml air
400ml susu cair
150g gula
50g tepung jagung
20g susu tepung
1/2 sudu garam
1/2 sudu perisa vanila
1/2 sude esp
60g coklat 


1) Sediakan periuk dan panaskan diatas dapur. 
2) Masukkan ke semua bahan dan kacau sebati sehingga kepekatan pada api yang kecil. 
3) Setelah pekat masukkan ke dalam peti ais sehingga mengeras. 
4. Keluarkan adunan dan masukkan ke dalam pengisar dan kisarkan sehingga adunan mengembang. 




5. Setelah selesai masukkan adunan ke dalam acuan ais krim atau bekas plastik. 



6. Masukkan ke dalam peti ais. 




Topping
120g coklat masakan
40g minyak


1) Cairkan coklat masakan dengab kaedah double boil
2) masukkan minyak dan sebatikan. 
4) ais krim yang sudah keras beku boleh dicelupkan ke dalam adunan coklat ini. 









Comments