Bahan-bahan
Lapisan Hijau:
5
Helai Daun Pandan (dikisar dengan secawan air dan diambil airnya sahaja)
4 Cawan Air
3/4 Cawan Gula Pasir
1 Cawan Tepung Beras
Sedikit Kapur
Sedikit Pewarna Hijau
4 Cawan Air
3/4 Cawan Gula Pasir
1 Cawan Tepung Beras
Sedikit Kapur
Sedikit Pewarna Hijau
Cara-cara Membuatnya:
- Satukan kesemua bahan di dalam mangkuk yang bersih.
- Gaulkan rata. Kemudian tuangkan ke dalam periuk.
- Masakkan menggunakan api kecil sehingga adunan pekat dan berkilat. Kalau tak confident boleh kukus jer pastikan air kukusan mencukupi.
- Kemudian tuangkan ke dasar bekas.
Bahan-bahan
Lapisan Putih:
3
Cawan Air
1 Kotak Santan Kecil
6 Sudu Tepung Beras
Garam
1 Kotak Santan Kecil
6 Sudu Tepung Beras
Garam
Cara-cara
Membuatnya:
- Satukan kesemua bahan di dalam mangkuk yang bersih.
- Gaulkan rata. Kemudian tuangkan ke dalam periuk.
- Masakkan menggunakan api kecil sehingga adunan pekat dan berkilat. Boleh jugak kukus seperti step di atas.
- Kemudian tuangkan ke atas lapisan berwarna hijau tadi.
- Tunggu sehingga sejuk dan sedia untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)