Roti Goreng Bakar Bersama Ayam dan Cheese


Bahan-bahan:
2 biji kentang di potong dadu
500gm daging/ ayam cincang
2 biji bawang besar  (cincang halus)
5 ulas bawang putih(cincang halus)

1 sudu besar serbuk kari
4 biji tomato (cincang)
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
3 sudu makan minyak masak
12-15 keping roti
500ml susu segar
3 biji telur
Garam secukup rasa
Parutan cheese 

Cara-cara Membuatnya:
  • Salutkan roti dengan telur dan gorengkan. Kemudian angkat dan toskan minyak.
  • Kemudian letakkan daging/ayam. Taburkan parutan cheese dan bawang dan tomato tadi.
  • Ulangi proses di atas dengan meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan taburan cheese. 
  • Campurkan susu segar dengan telur, garam dan serbuk kari.
  • Lapisan akhir susun dengan 1/3 lebihan roti. Tuangkan bancuhan susu tadi dia ats lapisan akhir.
  • Bakar dengan api sederhana selama 30 mins atau sampai tak melekat dekat garfu.
  • Keluarkan dari oven dan taburkan baki parutan cheese.
  • Bakar dengan api sederhana selama 5 - 10 mins atau sampai cheese cair.
  • Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka.
  • Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos.





Comments