Bahan-bahan:
1/2 kg tepung beras
1/2 kg tepung ubi
200g tepung jagung
Udang kering 3 sudu (goreng kering dan kisarkan)
Cili kering 10 biji
Garam
Telur 5 biji
1 sudu jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
Air kapur 1 sudu besar
Air
Kacang tanah
Ikan bilis
Cara-cara Membuatnya:
- Satukan semua bahan kecuali telur. Gaulkan semua sebati.
- Kisarkan telur kemudian tuangkan ke dalam mangkuk adunan tadi.
- Air dimasukkan sedikit demi sedikit, pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
- Panaskan minyak, tuangkan aduanan dari arah tepi kuali supaya hasilnya nipis dan rangup.
- Biarkan ia melekat seketika dibahagian tepi kuali. Apabila warna bertukar kekuningan atau adunan sudah mula keras tolak kepingan tersebut ke dalam minyak.
- Gorengkan sehingga masak
- Sedia untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)