Bahan-bahan Sup ayam:
Ayam
Air
Rempah Sup Adabi
Serai
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Garam
Cara-cara Membuatnya:
- Masukkan semua bahan sup ayam ke dalam periuk.
- Biarkan mendidih kemudian perlahankan sedikit api.
- Setelah masak masukkan ke dalam mangkuk.
Bahan-bahan Nasi:
Beras
Sup Ayam
Cara-cara Membuatnya:
- Bersihkan beras.
- Masukkan sup ayam tadi ke dalam periuk yang telah terisi beras.
- Masak nasi sehingga masak.
Bahan-bahan Ayam:
Kicap cair
Sos tiram
Ayam
Minyak masak
Cara-cara Membuatnya:
- Perapkan ayam bersama sos tiram dan kicap cair sekurang-kurangnya 3 jam.
- Goreng ayam di dalam minyak yang banyak dan pastikan kesemua bahagian ayam tenggelam di dalam minyak panas untuk memastikan ayam masak sekata.
- Setelah masak boleh gantungkan ayam untuk toskan minyak.
- Setelah itu bole la potong ayam kepada beberapa bahagian.
Bahan-bahan Kicap:
lebihan bahan perap ayam
Sup ayam
Cara-cara Membuatnya:
- Ambil lebihan perapan ayam tadi dan tambahkan sedikit sup ayam dan masakkan di atas dapur.
- Biarkan sedikit pekat kemudian boleh tutup api.
Bahan-bahan Sos:
Tomato
Cili merah
Sup
Halia
Bawang putih
Cara-cara Membuatnya:
- Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar sehingga lumat.
- Setelah itu, masukkan bahan kisar ke dalam periuk.
- Masakkan di atas api yang sederhana.
- Setelah sedikit pekat tutupkan api
Bahan-bahan Sayur:
Tomato
Timun
Salad
Cara-cara Menyediakannya:
- Hiris nipis tomato dan timun.
- Asingkan daun salad.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)