Bahan-bahan Kulit:
1
cawan tepung gandum
2
biji telur gred A
2-3
helai daun pandan
1
1/2 cawan santan1
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil garam
2
sudu besar minyak masak
Beberapa
titik pewarna hijau
Cara-cara
Membuatnya:
- Masukkan
kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
- Kacau
sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah
selama lebih kurang 10 - 15 minit.
- Inti akan
bertukar menjadi warna keperangan. Boleh tutupkan api setelah masak.
Bahan-bahan
Inti:
1/2
biji kelapa parut (gunakan yang fresh)
3/4
cawan gula merah (boleh dikurangkan)
1
helai daun pandan
Cara-cara
Membuatnya:
- Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil
patinya. Jika guna santan segera, cuma blend dengan daun pandan dan tapis.
- Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan
campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau
sehingga sebati .
- Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. kalau nak
warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan
tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, kalau nak tambahkan sedikit
lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
- Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan
tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit,
angkat jangan terlalu lama.
- Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.
- Sedia dihidangkan.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)