Daging Burger Homemade



Bahan-bahan:

500g daging/ayam cincang
Bawang besar ( dipotong kecil atau dicincang halus )
1 biji telur
1 sudu serbuk lada hitam
3 ulas bawang putih ( dicincang halus )

Kentang dipotong dadu
3 sudu tepung gandum
2 sudu tepung ubi
Garam secukup rasa
Minyak


Cara-cara Membuatnya:

  • Satukan kesemua bahan dan gaul sebati. (Sekiranya mahukan tekstur yang lebih halus seperti dibeli dipasar raya, semua bahan itu boleh di kisar sehingga sebati)
  • Bentukkan daging seperti daging burger.
  • Bakar atau goreng dengan menggunakan minyak yang sedikit.
  • Boleh terus dihidangkan di atas roti dan dijadikan burger. Sedia dihidangkan.



* alternatif lain, setelah dibentukan boleh dikukuskan disimpan di dalam bahagian sejuk beku untuk disimpan lama. Dan bole dikeluarkan bila hendak menggunakannya.



Comments