Bahan-bahan:
Dada ayam (Dihiris nipis)
1 cawan tepung goreng Adabi
½ cawan serbuk roti (warna putih)
1 biji telur
Sedikit serbuk lada putih
Minyak masak
Cara-cara
membuatnya:
1) Cuci
bersih dan toskan ayam. Satukan serbuk roti & tepung goreng Adabi dalam
pinggan.
2)
Lumurkan ayam dengan adunan tepung. Kemudian, celup ke dalam telur. Sekali lagi
gaulkan ayam tadi ke dalam adunan tepung.
3)
Gorengkan ayam di dalam minyak yang banyak dan pastikan minyak betul-betul
panas supaya ayam masak dengan sekata. Goreng ayam hingga masak. Angkat dan
toskan.
4) Guntingkan
ayam mengikut saiz yang dikehendaki.
5) Taburkan
serbuk lada putih & serbuk cili bergantung pada selera masing-masing
sama ada nak pedas ataupun tidak.
6) Siap
untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)