Ini namanya karipap homemade. Rasanya rangup dan sedap dimakan semasa masih panas. Inti karipap mestilah diletak sampai penuh gitu. Baru terasa nikmat makan karipap tu.
Bahan-Bahan Inti Karipap Telur
5 biji kentang bersaiz besar ( potong dadu )
Bahan-Bahan Inti Karipap Telur
5 biji kentang bersaiz besar ( potong dadu )
3 sudu besar serbuk sari
3 sudu besar cili kering ( kisar )
2 ulas bawang putih ( kisar )
2 tangkai daun sup
segenggam ikan bilis ( tumbuk atau kisar)
1 biji bawang besar ( potong dadu )
Telur rebus
Minyak masak
Air
Cara Masak Inti Karipap Rangup Telur Rebus
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali kemudian masukan bahan
kisar dan masukkan separuh bawang besar yang sudah di potong dadu. Tumis sekejap dan masukkan kentang
serta air.
5. Angkat inti kentang dan masukan ke dalam bekas dan biar sehingga sejuk.
6. Telur rebus boleh dipotong lapan atau
lebih bergantung pada selera masing-masing dan dimasukkan bersama inti karipap sebelum proses mengelim dilakukan.
Sekiranya tak suka telur rebus, tak
perlu masukkan telur rebus.
7. Sementara menunggu inti karipap sejuk, boleh sediakan adunan untuk kulit karipap. Cara membuatnya klik di sini
Sedap sangat!!! My feveret .. Hehe
ReplyDeleteresepi bes ni.. tq..
ReplyDelete