Lepas dah pandai buat pes tu bolelah masak
tomyam pulak. Buat tomyam ni tak delah susah sangat. Bagi yang baru nak belajar
memasak tu bole lah cuba2 dulu. Resepi ni campak2 je pun sedap.
Bahan-bahan:
- Ayam - potong kecil
- Makanan laut (udang, sotong, lala)
- 1 labu bawang besar-di potong 6
- 5 ulas bawang putih-di ketuk
- 1 inci lengkuas - di ketuk
- 2 batang serai - di ketuk
- 6 helai daun limau purut
- 2 biji buah tomato - belah 6
- 2 ketul kiub tomyam / Pes tomyam daripada resepi sebelum ni
- 6 biji cili padi-di ketuk
- Garam
- Sayuran:
- Bunga kubis
- Karot
- Cendawan
- Putik jagung
- Daun sup
- Daun bawang
Cara-cara Menyediakan:
- Rebus ayam beberapa minit. Masukkan bawang besar, bawang putih dan daun limau purut, serai, cili padi dan lengkuas.
- Lepas tu masukkan sotong dan udang atau apa apa makanan laut yang disukai. Biarkan sebentar.
- Bila sudah sebati mendidih, masukkan sayur sayuran. Kemudian masukkan pes tom yam yang sudah kita buat awal awal tadi, dan garam.
- Tutup api masukkan daun sup serta daun bawang.
- Bolehlah dihidangkan semasa masih panas panas.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)