Kebiasaan kalau nak
masak tomyam, kita mesti masukan perencah atau kiub segera betul tak?? Hari ni
sis nak kongsi resepi ringkas bagaimana cara membuat pes tomyam. Lepas ni bole
masak banyak dan bole simpan buat stok untuk akan datang. Kalau lebih tu boleh
sedekah kat jiran2 jugak, semoga bertambah erat silaturahim.
Bahan-bahan:
- 7 ulas bawang merah
- 1/2 biji bawang besar
- 3 biji cili merah
- 10 biji cili kering
- 1 inci lengkuas
- 3 batang serai
- 1 sudu besar udang kering
- 4 helai daun limau purut
- 1 inci belacan - bakar
- Air asam jawa
- Gula dan garam
Cara- cara Menyediakan:
- Semua bahan di atas di kisar.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula.
- Masaklah sehingga menjadi pes tom yam.
Comments
Post a Comment
Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)